25 Ekim 2016 Salı

Konuk Yazar/ Gençlerin Yüzde 45'i Yatağa Telefonla Giriyor

      Çağımız teknoloji ve bilim çağı.Bilim ve teknoloji sağlıklı ve doğru işlerde kullanıldığında tabi ki faydalıdır.Ama bilim ve teknolojiyi ne kadar doğru ve iyi yönde kullanıyoruz.Akıllı telefonlar,bilgisayarlar,ipadler  derken teknoloji bağımlısı bir nesil ortaya çıktı.Elinden akıllı telefonunu bırakmayan sürekli sosyal medyada gezinen akıllı telefonuyla uyuyup akıllı telefonuyla uyanan insanlar..

      Çağımız teknoloji ve bilim çağı.Bilim ve teknoloji sağlıklı ve doğru işlerde kullanıldığında tabi ki faydalıdır.Ama bilim ve teknolojiyi ne kadar doğru ve iyi yönde kullanıyoruz.Akıllı telefonlar,bilgisayarlar,ipadler  derken teknoloji bağımlısı bir nesil ortaya çıktı.Elinden akıllı telefonunu bırakmayan sürekli sosyal medyada gezinen akıllı telefonuyla uyuyup akıllı telefonuyla uyanan insanlar..



      İngiltere’de yapılan bir araştırmada bunu açıkça ortaya koyuyor.Dijital Farkındalık Ajnası tarafından yapılan bir araştırmaya göre 11-18 yaş arası gençlerin yüzde 45’i yatağa girdikten sonra da cep telefonlarıyla meşgul oluyorlar.2 bin 750 gencin katılımıyla gerçekleştirilen anket şeklindeki araştırmada gençler bu durumun okul başarılarını etkilediğini kabul ediyorlar.








      Uyumadan önce akıllı telefonunu kontrol eden gençlerin yüzde 94 ‘ü sosyal medyada  zaman geçirdiklerini ifade etti.Gençlerin yüzde 10’u ise eğer cep telefonunu kontrol etmezlerse strese gireceklerini belirtti.
   
      İngiltere Dijital Farkındalık ajansının kurucularından Charlotte Robertson, "Şu an dünyanın en önemli konularından biri sosyal medyadaki tüketim ve bunun fiziksel ve duygusal durumumuzu nasıl etkilediği. Çocukların çoğu sabah uyandıklarında 100'ün üzerinde bildirimle karşılaşabiliyor. Gece geç saatle online olabilmek ve anı kaçırmamak onlar için oldukça önemli. Araştırmalar telefonlarını sürekli kontrol etmek isteyen çocukların yaşıtlarının gündeminden geri kalmama dürtüsünü taşıdığını gösteriyor" dedi.



DİJİTAL DETOKS İÇİN 10 ÖNERİ

      Konferans komitesi gençlere daha başarılı bir eğitim ve sosyal hayatı için dijital detoks yapmasını önerirken bunu sağlamaları için 10 tavsiye verdi; 

1- Uyumadan 90 dakika önce telefonla ilişkinizi kesin
2- Telefonu daha az kontrol etmek istiyorsanız bildirimleri kapatın ve uyumadan önce cihazı uçuş moduna alın.
3- Uyku esnasında sizi rahatsız edebilecek mavi bildirim ışığını kapatın
4- Telefonunuzu keyfi olarak kontrol etmeyi bırakın
5- Cihazı göremeyeceğiniz, duyamayacağınız hatta mümkünse ulamayacağınız bir yere bırakın
6- Günlük telefon kullanım kaydınızı tutan uygulamalar kullanın. Örneğin RealizD ve Moment gibi uygulamalar telefonu kullandığınız süreyi gösterir. 
7- Gün içerisinde belirli aralıklarla telefon ve diğer teknolojik cihazların kullanımını durdurun.
8- Alışkanlıklarınızı değiştirin, örneğin yatmadan önce telefonu bıraktığınız 90 dakikada kitap okuyun.
9- Telefonu neden kullandığınız hakkında yeniden düşünün ve motivasyonlarınızı gözden geçirin
10- Eğer bunlardan herhangi birini yapabilirseniz başardıklarınız için kendinizi ödüllendirin.

      Araştırmanın sonuçları gerçekten çarpıcı.Ama ülkemizde bir araştırma yapılsa bu sonuçların yüzde 45’in çok üzerinde çıkacağından eminim…         
      MAKİNA HOCAM blogunu takip edebilirsiniz.

FACEBOOK İNSTAGRAMTWİTTER ve GOOGLE PLUS hesaplarını takip edebilirsiniz.

SHARE THIS

Author:

23 yorum:

  1. Çok güzel bir konuya değinmiş konuk yazar Makine Hocam Başta benim küçük kardeşim zaten yedi yirmi dört elinde uyuyana kadar bazen kızıyorum ama dinleyeni getirin :) Bizim ülkemiz ilk sırada olur bence :) Allah sonumuzu hayır etsin teknoloji ilerledikçe bu yeni nesli genlik hiç iyiye gitmiyor bence korkutuyor bu teknoloji konuk yazarın emeğine sağlık böyle güzel bir konuya değindiği için ....Tabi senin de emeğine sağlık mavim ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdüssamet'in emeğine sağlık. Kendisine çok teşekkür ediyorum sizin aracılığınızla. Kesinlikle son zamanların en büyük problemi. Beğenmene sevindim ☺☺

      Sil
    2. Rica ederim. Konuk yazar olmak gibi bir isteğim vardı her zaman.Senin bloguna nasip oldu:)

      Sil
    3. bu arada linkte hata var sanırım mavim senin eklediğin linkten ve Abdüssamet beyin isminde aynı hata var bir bakarsanız iyi olur ...

      Sil
    4. Düzelttim canım. Uyarın için teşekkür ederim 💙💙

      Sil
  2. ah napcan kardiş hayat böyleee :)

    YanıtlaSil
  3. RealizD programını yükleyeceğim bakalım günlük kaç saat harcıyormuşum çok merak ettim. teşekkürler paylaşım için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.Break Free adlı uygulama da var kaç saat telefon kullandığını olcuyor.Bu tarz uygulama cok.

      Sil
  4. bunlara bende dahilim :D maalesef

    YanıtlaSil
  5. Sosyal medya çılgınlığı bence her yaşta haki. Kendimden biliyorum.. :(
    En sonda yazan maddeleri uygulayacağım kendime. İşe yarar umarım..
    Yazanın eline kalemine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım işe yarar.Her yaşta insan da var sosyal medya bağımlılığı. Yorumun için teşekkürler.

      Sil
  6. Telefonların internet kullanımlı olması pek iyi olmadı. Eskiden bir alo dese yetiyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. İletişim çeşitleri arttı ama yüzyüze iletişim azaldı.

      Sil
  7. Büyük oglumu elestirsem de ben de çok kullaniyorum.

    YanıtlaSil
  8. Çok haklısınız.Bir hocamız bilgisayar çocukları ezip geçti derdi.Ve ne yazık ki tertemiz beyinler ezilip geçiliyor.
    Okuyunca kendimi de eleştirdim.Aşırı kullanan birisi değilim.Ama daha da azaltsam zararı olmaz:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özeleleştiri yapmanız güzel.Biz çocukluğumuzda sabahtan akşama kadar dışarıda oynardık.Şimdiki çocuklar ise ellerinde ipadleriyle gününü geçiriyor.

      Sil
  9. Abi herkes çipli maymun gibi oldu.Walking dead dizisini gerçek hayatta yaşıyoruz..Kafasını telefondan kaldırmadan topluluk halinde oraya buraya savrulan şarj ve internete susayan zombiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle şarj azalınca bir telaş başlıyor. Bağımlılığın göstergelerinden. Bende de var:/

      Sil
  10. Günümüzde akıllı telefonlar insanları yönetir hale gelmiş durumda, bazı ebeveynler bile çocuk ağladığında eline bir oyuncak vererek susturmaya çalışıyor. Çünkü özellikle de bazı bayanlar ( genelleme yapmıyorum ) bu durumu gerçekten çok abartıyor. Geçen gün dolmuşta kadının çocuğu yere düştü kadın hiç oralı bile değil, halen telefonda bir şeylerle uğraşıyor ama yaşlı bir teyze çok güzel söyledi kadına, ' O elindeki telefon çocuğundan daha mı önemli' dedi ama tabi anlayana :) kadın iki dakika sonra yine aynıydı. Çok tuhafıma gitti. Telefon bazı insanları gerçekten esir almış durumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumu özetleyen güzel bir anekdot anlatmışsınız. Ne yazık ki anneler çocuklarınin ellerine bilgisayar, ipad vererek onlara faydalı bir is yaptıklarını zannediyorlar.Ama cocuk dışarda büyür. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil