30 Mayıs 2016 Pazartesi

Filmliyorum- Al Yazmalım/ Cengiz Aytmatov

mavi, blog yazısı, inceleme yazısı, film incelemesi


Atıf Yılmaz tarafından yönetilen, başrollerinde Kadir İnanır ve Türkân Şoray'ın oynadığı, 1977 tarihli film. Türk sinemasının başyapıtlarından biri olarak sayılmaktadır. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970 yılında yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Filmin özgün müziğini Cahit Berkay bestelemiştir.
  Mavinin en sevdiği ve defalarca izlediği filmdir. Öyle saf bir aşk ve sonrasında yaşanan sadakat anlatılır. Her ne kadar İlyas'a kızmış olsamda defalarca izliyorum. Bir kadın ne kadar temiz sever çok iyi anlatıyor. 

Kamyon şoförü İlyas (Kadir İnanır), İstanbul'dan Asya'nın (Türkân Şoray) kaldığı köye gelir. Birbirlerine aşık olup evlenirler. Çocuklarının adını Samet koyarlar. İlyas, kamyoncu olduğu için sık sık yollara çıkar ve Asya, Samet'le yalnız kalır.
Bir gün yine yola çıkan İlyas, eve dönmez ve Asya yı bir sekreter ile aldatır. Asya bunu pencerede görür ve İlyas'tan kaçar.
İşleri bozulan İlyas, Asya’nın karşısına öyle çıkmak istemez ve bunalıma girerek Asya’yı terk eder. Asya, bu acıya dayanamaz ve oğluyla birlikte yollara düşer. Yolda Cemşit (Ahmet Mekin) adında bir adamla karşılaşırlar. Cemşit onlara kol kanat gerer. Birlikte yaşamaya başlarlar. Bir gün İlyas karşılarına çıkar. Asya şimdi büyük aşkı ve kendisine zor gününde kucak açan Cemşit arasında bir tercih yapmak zorunda kalır. Ve "sevgi emektir" diyerek kendisine ve çocuğuna emek veren Cemşit'i seçer.

  

– Yarın aynı yerde aynı saatte çamura saplansam yardıma gelir misin ?
+ Bilmem. Orası yol bi gören olur.
– Kalenin orda bekleyeceğim seni al yazmalım.



Benim adım İlyas. Kamyonumun adı Aldırma Gönül. Senin adın ne al yazmalım ? (…) Bizimle konuşmuyor arkadaş. Peki niye konuşmuyor. Bizi adam yerine koymuyor mu diyorsun. Ziyanı yok gülüşü yeter bize.



– Elini tuttum sıcacıktı, yüreği elimdeymiş gibi…
+ Elinden tutuversem benimle gelir mi ?


Sevgi neydi, sevgi iyilikti, dostluktu… Sevgi emekti.



+ Elveda Asya, elveda selvi boylum, al yazmalım, elveda, bitmemiş türküm benim.


SHARE THIS

Author:

4 yorum:

  1. Güzel film, güzel müzik, güzel mesaj...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir filmdi gerçekten Sende çok güzel anlatmışsın deli mavim Emeğine sağlık Sevgiler :)

    YanıtlaSil